Starter guide

How to create a donation form with Gravity Forms

Het maken van donatieformulier is een belangrijk stap voor een non-profit organisatie, stichting en individuen om financiële ondersteuning te kunnen krijgen. Een donatieformulier is een manier om het ontvangen van online donaties te vereenvoudigen en toegankelijker te maken voor donateurs. In dit artikel beschrijven we uitgebreid hoe je een donatieformulier kunt maken met Gravity Forms.

Home Receive donations online How to create a donation form with Gravity Forms

Gravity Forms voor non-profits

De plug-in Gravity Forms biedt is een geavanceerde en complete formulierenplug-in voor WordPress. Je kunt er allerlei formulieren mee maken. Van aanmeldformulieren voor een nieuwsbrief, contactformulieren of juist donatieformulieren. Daarnaast biedt het met alle add-ons die het aanbiedt de mogelijkheid om formulieren aan diverse platforms te koppelen. Het is daarmee een uitstekende plug-in die je als organisatie binnen je website kunt gebruiken.

Waarom een donatieformulier belangrijk is

Een donatieformulier is een belangrijke tool om donaties te verzamelen voor een goed doel of organisatie. Een goed ingericht formulier helpt donateurs om het donatieproces soepel te voltooien, wat op zijn beurt de kans vergroot dat zij een bijdrage leveren. Een donatieformulier moet gemakkelijk in te vullen zijn, veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Bij het maken van een donatieformulier is het belangrijk om in gedachten te houden dat het formulier de laatste stap is in het donatieproces. Een slecht ontworpen donatieformulier kan resulteren in afgebroken donaties en een negatieve ervaring voor de donateur.

Bepaal je doelen

Om een effectief donatieformulier in te richten is het belangrijk om te bepalen wat je doelen zijn. Een donatieformulier voor een tijdelijke actie kan anders ingericht worden dan een formulier voor doorlopende donaties aan een organisatie. Ook kan je bepalen hoeveel geld je wilt ophalen. Dit soort vragen kunnen je helpen bij het bepalen welke velden je toevoegen aan je formulier.

Betaalproviders

Met de combinatie van Gravity Forms en Pronamic Pay geeft je als organisatie de vrijheid om zelf te bepalen welke betaalprovider je wilt gebruiken. Je kunt namelijk kiezen uit 12 betaalproviders. Moet je nog keuze maken voor een betaalprovider let dan o.a. op de volgende aspecten:

 • Betaalmethoden: Kijk goed welke betaalmethoden een provider aanbiedt. Let hierbij op dat je betaalmethoden wilt aanbieden die veel gebruikt worden in het land van je donateurs.
 • Transactiekosten: Iedere betaalprovider hanteert transactiekosten per betaalmethode. Deze kunnen per provider verschillen. Doe hier dus onderzoek naar.
 • Valuta: Kijk ook of betaalproviders betalingen kunnen verwerken in de valuta die je wilt gebruiken.
 • Support: Let ook op de support die een betaalprovider biedt. Je moet hier ten alle tijden op kunnen terugvallen als dat nodig is.

Betaalmethoden

De juiste betaalmethoden aanbieden in een donatieformulier is belangrijk. Houdt hierbij rekening met de meest gebruikte betaalmethoden in het land van de donateurs. Je wilt het voor donateurs namelijk zo makkelijk mogelijk maken om een bijdrage te leveren.

Terugkerende betalingen zijn voor organisaties ook zeer interessant. Je zorgt hiervoor voor periodieke donaties voor jouw organisatie.

Samen met betaalprovider Mollie worden via Pronamic Pay ook terugkerende betalingen ondersteund met Gravity Forms.

Voorbeeld donatieformulier

In onderstaande handleiding gaan we het volgende effectieve donatieformulier stap-voor-stap aanmaken.

Voorbeeld donatieformulier met Gravity Forms

Donatieformulier inrichten

Voordat je daadwerkelijk een donatieformulier kunt inrichten, zijn er twee onderdelen die je eerst op orde moet hebben.

Installeer Gravity Forms

Download en installeer de Gravity Forms plugin. Om de plugin te kunnen gebruiken heb je een licentie nodig. Deze ontvang je na aanschaf van de plugin.

Installeer Pronamic Pay

Om de betaalkoppeling in te kunnen stellen moet je eerst de Pronamic Pay plugin installeren en een configuratie instellen voor de betaalprovider.

Stap-voor-stap een effectief donatieformulier maken

 1. Maak een nieuw donatieformulier

  De eerste stap is het aanmaken van een nieuw formulier. Via de optie ‘Nieuw formulier’ maak je deze aan. Geef hierbij een duidelijke titel en een beschrijving van het formulier op.Gravity Forms New Blank Form

 2. Formulierinstellingen: Betaalfeed

  Om het daadwerkelijke formulier te maken is het handig om eerst een betaalfeed in te stellen. Dat doe je via de Formulierinstellingen en vervolgens tabblad ‘Pay’. Hier maak je een betaalfeed aan met de eerder aangemaakte configuratie van je betaalprovider.Gravity Forms Betaalfeed

 3. Voeg contactvelden toe

  Je kunt dit eenvoudig houden door alleen om een naam en e-mailadres te vragen. Heb je meer informatie van een donateur nodig, dan kan je hier velden voor toevoegen.Gravity Forms Contact Velden

 4. Voeg productveld(en) toe

  Om betalingen te ontvangen moet je een ‘Product’ veld gebruiken.
  Je kunt deze als een meerkeuzeveld toevoegen met vooraf ingevulde bedragen. Optioneel kan je ook een vrije keuzeveld toevoegen, waar men zelf een bedrag kan invullen.
  Gravity Forms Donaties - Bedragvelden

 5. Voeg betaalmethoden toe

  Voor een effectieve manier om te betalen moet je het zo eenvoudig mogelijk maken de gewenste betaalmethode te kunnen selecteren. Zorg er hierbij ook voor dat je de meest gebruikte methoden vooraan zet.Gravity Forms Donaties - Betaalvelden

 6. Bevestiging van donatie

  Zorg dat de donateur na een succesvolle donatie ook een bevestiging krijgt op de website en/of via e-mail. Ze kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken als bewijsstuk voor een aftrekpost bij de belastingaangifte. Bij de Gravity Forms – Formulierinstellingen kan je bij ‘Notificaties’ een melding aanmaken die wordt verzonden nadat een betaling succesvol is afgerond.Donaties via Gravity Forms - Gebruikersnotificatie

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten voor donaties met Gravity Forms?

De kosten om donaties met Gravity Forms en Pronamic Pay te kunnen ontvangen bestaan uit drie onderdelen.
Ten eerste heb je voor het gebruik van Gravity Forms een licentie nodig. De goedkoopste licentie is $59 per jaar. Ten tweede heb je een licentie van Pronamic Pay nodig à €49 per jaar. Tot slot betaal je nog transactiekosten aan de gebruikte betaalprovider.

Let op: Gebruik je Mollie als betaalprovider, dan kan je onze gratis plugin ‘Mollie voor Gravity Forms‘ gebruiken.

Kan ik ook periodieke donaties ontvangen?

Ja dat kan via betaalprovider Mollie. Hiervoor ondersteund Pronamic Pay terugkerende betalingen. Waarmee je op basis van een ‘interval’ periodieke donaties kunt ontvangen. Om dit in te stellen kan je de volgende handleiding raadplegen.

Kan ik de donaties ook bijhouden in een rapport?

Iedere inzending wordt opgeslagen binnen Gravity Forms. Je kunt alle donaties dus inzien en ook exporteren naar bijvoorbeeld Excel. Daarnaast voegt Pronamic Pay een ‘Sales’ tabblad toe aan de formulierinstellingen. Hier vind je kant en klare rapporten van de betalingen.