Rabobank lanceert OmniKassa

Pronamic Avatar

Tijdens het eigen e-commerce congres van de Rabobank werd een opmerkelijke onthulling gedaan, de Rabobank zou komen met een eigen online betaaloplossing. In het verleden heb ik mij weleens kritisch uitgelaten over de nadelen van een collecting Payment Service Provider (PSP). Mijn klacht was dat de kostenstructuur vaak niet duidelijk was, het geld laat op de rekening wordt gestort en dat het niet handig is dat je qua techniek nog een extra niveau toevoegt.

Vanuit dat oogpunt vond ik het extra interessant dat de Rabobank aankondigde met OmniKassa te komen. Sommige nadelen die ik opsomde zouden door deze bank namelijk eenvoudig te omzeilen zijn. Maar is dit in de praktijk ook het geval? In dit artikel beschrijf ik de mogelijkheden van de OmniKassa en ga ik in op de voor- en nadelen van OmniKassa.

Wat is OmniKassa?

OmniKassa is een betaaloplossing van de Rabobank die zich qua betalingsmogelijkheden laat vergelijken met een Ingenico of Multisafepay. Met behulp van de OmniKassa Rabo Smart Pay kunnen webwinkeliers hun klanten op verschillende manieren een betaling laten verrichten. De betalingsmogelijkheden zijn:

  • iDEAL
  • Visa
  • Mastercard
  • MiniTix
  • Acceptgiro
  • Incasso
  • Rembours

Wat zijn de kosten van OmniKassa?

Een nadeel van de huidige paymentproviders vind ik de ondoorzichtige prijsopbouw. Je moet goed kunnen rekenen wil je een goede vergelijking kunnen maken. Financiële transacties blijven lastig te berekenen maar de Rabobank heeft in ieder geval wel haar best gedaan om het zo transparant mogelijk te maken. In het algemeen vind ik de prijzen die ze vragen redelijk. Zo zijn de transactiekosten van een iDEAL betaling prima en vind ik de transactiekosten van een creditcardbetaling ook goed te rechtvaardigen. Waar OmniKassa bijvoorbeeld 2,25% vraagt van het transactiebedrag voor een MasterCard betaling daar zit Multisafepay bijvoorbeeld op 2,45%. Ik wil echter niet per definitie zeggen dat OmniKassa de goedkoopste variant is. Het blijft een kwestie van rekenen. Aantal bestellingen, type betalingswijze, hoogte van het orderbedrag, het zijn allemaal variabelen die invloed hebben op de prijs. Voor de volledigheid de prijzen van OmniKassa op een rijtje. Het abonnementtarief van €10,- per maand is niet in onderstaand overzicht meegenomen:

BetaalmethodeTarief
iDEAL€ 0,35 per bijschrijving
MiniTix€ 0,10 per bijschrijving
MasterCard2,25% over het transactiebedrag
Visa2,25% over het transactiebedrag
Maestro1,50% over het transactiebedrag
Chargeback€  25 per transactie
Aantal kassatransacties per maandTarief
0 – 50  transactiesGratis (inbegrepen in abonnement)
51 – 500  transacties€ 0,25 per transactie
501 – 1000  transacties€ 0,15 per transactie
> 1000  transacties€ 0,10 per transactie

OmniKassa een top of flop?

Toen ik hoorde van het initiatief was ik niet meteen positief. Zo had het mij bijvoorbeeld logischer geleken dat meerdere banken zich bij dit initiatief aansloten en is het niet ideaal dat dat iDEAL Lite is komen te vervallen. Ik moet echter zeggen dat de OmniKassa mij positief heeft verrast. Ze bieden een prima betalingsmogelijkheid aan die qua functionaliteit zeker gelijkwaardig is met de huidige concurrentie. Zo werkt OmniKassa samen met PostNL en Afterpay zodat achteraf betalen mogelijk is. Daarnaast heeft OmniKassa duidelijk nog een aantal specifieke voordelen ten opzichte van andere concurrenten. Met name de vlotte betaling aan de webwinkelier en de vriendelijke prijs in combinatie met de separate kostenberekening vind ik een goede zaak. Ik ben daarom positief over deze extra optie die de Rabobank biedt en kijk uit naar de toekomstige ontwikkelingen.

Update: Pronamic heeft de  iDEAL plugin bijgewerkt zodat OmniKassa ook mogelijk is. Voor meer informatie lees ook: Omnikassa plugin voor WordPress webwinkel.

Update maart 2019: De Pronamic Pay plugin heeft ondersteuning voor OmniKassa 1 laten vervallen én ondersteunt nu alleen nog de koppeling met Rabo OmniKassa 2.0. Volg hiervoor deze stap-voor-stap handleiding.

Update oktober 2022: De naam van Rabobank Omnikassa is veranderd naar Rabo Smart Pay.