Pronamic Pay PayPal add-on

Pronamic Avatar

We hebben goed nieuws voor PayPal-gebruikers. We introduceren een PayPal add-on met een directe koppeling met PayPal. Daarmee hoeven PayPal-betalingen niet langer via een andere payment provider te verlopen.

Payment providers

De meeste payment providers die we ondersteunen bieden ook wel de PayPal-betaalmethode aan. Zodra er bij deze payment providers een PayPal-betaling wordt opgestart geven ze dit door aan PayPal. De bezoeker wordt vervolgens doorgestuurd naar de PayPal-omgeving om te betalen. PayPal informeert de payment provider vervolgens over de status van de betaling. En de payment provider informeert op hun beurt de WordPress website over de status van de betaling. De payment provider fungeert in dat geval dus voornamelijk als doorgeefluikje. Dat kan als voordeel hebben dat je alle transacties (iDEAL, creditcard, PayPal, etc.) overzichtelijk bij elkaar hebt staan in het dashboard van je payment provider. Een nadeel is dat veel payment providers voor elke succesvolle PayPal-betaling ook kosten in rekening brengt.

Payment flow diagram via PSP
Betaalflow diagram van een PayPal-betaling via een extra PSP.

Voorwaarden

Een voordeel van een rechtstreekse koppeling met PayPal is dat je niet afhankelijk bent van een tweede payment provider. Mocht je bijvoorbeeld niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van een Nederlandse payment provider dan kun je misschien nog wel terecht bij PayPal. Veel Nederlandse payment providers vereisen een KvK-nummer en een zakelijke bankrekening. Daarnaast hebben ze vaak ook een lijst van producten en diensten waar ze wel en niet betalingen voor verrichten. Het is goed mogelijk dat PayPal hier soepeler mee omgaat vanwege hun aankoopbescherming beleid. Op de verboden activiteiten pagina van PayPal is meer te lezen over wat niet is toegestaan.

Payment flow diagram zonder PSP
Betaalflow diagram van een PayPal-betaling zonder een extra PSP.

WordPress plugins

Vrijwel alle WordPress plugins die we ondersteunen hebben ook een eigen directe koppeling met PayPal. Veel WordPress beheerders gebruiken de PayPal-koppeling die standaard bij een WordPress plugin zit. Op Pronamic.eu hebben we zo ook jarenlang gebruik gemaakt van de Easy Digital Downloads PayPal-koppeling. Deze PayPal-koppeling van Easy Digital Downloads werkt prima, maar had ook enkele nadelen. Zo waren in ons geval de PayPal-betalingen niet in het WordPress admin dashboard onder de Pronamic Pay betalingen terug te vinden. Wat ook weer als gevolg had dat de PayPal-betalingen niet mee liepen in de e-commerce tracking functionaliteit van de Pronamic Pay plugin. Dat heeft ons doen besluiten om de Pronamic Pay PayPal add-on te ontwikkelen.

PayPal Add-on Payment Gateway Configuration
Het WordPress admin dashboard met een Pronamic Pay PayPal-configuratie.

WordPress admin dashboard

Als je gebruik maakt van de Pronamic Pay PayPal add-on heeft dat dus als voordeel dat alle PayPal-betalingen in het WordPress admin dashboard onder “Betalen → Betalingen” komen te staan. Wij maken bijvoorbeeld voor iDEAL-betalingen gebruik van Mollie en voor PayPal-betalingen een directe koppeling met PayPal. Dankzij deze add-on staan de transacties van deze verschillende payment providers nu netjes bij elkaar. Het PayPal transactienummer is voorzien een rechtstreekse link naar de transactiegegevens pagina van PayPal. Dat is erg handig als je de details van de transactie bij PayPal wilt raadplegen. Daarnaast tellen de PayPal-betalingen nu ook mee in de rapporten.

Pronamic Pay Mollie en PayPal-betalingen
Het WordPress admin dashboard met Pronamic Pay Mollie en PayPal-betalingen.

IPN en de REST API

Als PayPal-gebruiker ben je misschien wel eens de term IPN tegen gekomen. Deze afkorting staat voor Instant Payment Notification, in het Nederlands ook wel ‘directe betaalberichten’. IPN is een techniek van PayPal die er voor zorgt dat je WordPress website direct een seintje krijgt zodra bijvoorbeeld de PayPal-betaling succesvol is uitgevoerd. Veel WordPress plugins gebruiken nog vrij oude technieken om deze seintjes af te handelen. Binnen de Pronamic Pay wordt er gebruik gemaakt van de WordPress REST API. Zodra je de Pronamic Pay PayPal add-on activeert zal de REST API van je WordPress website uitgebreid worden met een /wp-json/pronamic-pay/paypal/v1 endpoint. Voor elke PayPal-betalingen die we opstarten geven we de /wp-json/pronamic-pay/paypal/v1/ipn-listener notificatie URL door. PayPal zal naar deze URL berichten versturen voor alle gebeurtenissen met betrekking tot de PayPal-betalingen. Bij de Pronamic Pay betalingen worden deze PayPal-betaalberichten opgeslagen. In het geval van een status wijziging bericht zal automatisch de status van de betaling worden bijgewerkt.

Pronamic Pay PayPal add-on REST API endpoint
De Pronamic Pay PayPal add-on REST API endpoint voor directe betaalberichten (IPN) van PayPal.

Google Analytics e-commerce tracking

Een unieke functionaliteit van de Pronamic Pay plugin is dat het is uitgerust met Google Analytics e-commerce tracking. Zodra een betaling succesvol is kan de Pronamic Pay plugin een seintje doorgeven aan Google Analytics dat er een transactie voltooid is. De PayPal-betalingen die opgestart worden met de PayPal add-on worden ook automatisch bijgehouden.

Google Analytics e-commerce tracking
Google Analytics e-commerce tracking in Universal Analytics inclusief PayPal-betalingen opgestart via de Pronamic Pay PayPal add-on.

Updaten of aanschaffen

Met een geldige licentie voor Pronamic Pay kun je de PayPal add-on downloaden vanaf je account-pagina.