Pronamic Pay 8.0: Prestatieverbeteringen abonnementensysteem

Pronamic Pay 8.0

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan Pronamic Pay 8.0. De focus lag op het verbeteren van het abonnementensysteem. We hebben het opstarten van de vervolgbetalingen compleet herzien. Hierdoor werkt het systeem beter bij tienduizenden abonnementen en bijbehorende vervolgbetalingen.

Abonnementensysteem prestatieverbeteringen

Inmiddels maken steeds meer Pronamic Pay gebruikers ook gebruik van het abonnementensysteem binnen Pronamic Pay. Daarmee groeit ook het aantal WordPress websites met Pronamic Pay abonnementen en betalingen. Inmiddels hebben we klanten die tienduizenden abonnementen met Pronamic Pay beheren. Deze grote aantallen hebben ook de nodige impact op de prestatie van een WordPress website. In deze release hebben we ondersteuning voor grote hoeveelheden verbeterd. Het systeem voor het opstarten van vervolgbetalingen hebben we compleet herzien.

Action Scheduler

Voor het opstarten van vervolgbetalingen maakte de Pronamic Pay plugin gebruik van het achtergrondproces systeem binnen WordPress. Dit systeem noemen ze ook wel de WP-Cron en geeft plugin ontwikkelaars de mogelijkheid om achtergrondtaken in te plannen op een bepaalde tijdstip. Dit systeem werkt voor eenvoudige taken goed, maar bij grote hoeveelheden kan het systeem nog wel eens haperen. Gelukkig zijn we niet de enige WordPress ontwikkelaars die hier mee te maken hebben. Een aantal WordPress ontwikkelaars hebben daarom de https://actionscheduler.org/ bibliotheek ontwikkeld.

A scalable, traceable job queue for background processing large queues of tasks in WordPress. Designed for distribution in WordPress plugins – no server access required.

Deze bibliotheek geeft ons de mogelijkheid om op schaalbare wijze de vervolgbetalingen van duizenden abonnementen in te plannen. Ook kunnen we dankzij deze bibliotheek fouten bij het opstarten van vervolgbetalingen beter traceren. In Pronamic Pay 8.0 hebben we daarom de Action Scheduler bibliotheek opgenomen.

Betaalmethode iconen in WordPress admin dashboard

Het is een kleine wijziging die waarschijnlijk het meeste zal opvallen. In het WordPress admin dashboard tonen we nu bij betalingen en abonnementen een icoon van de gebruikte betaalmethode. Hierdoor kun je als beheerder sneller zien welke betaalmethode is gebruikt voor een betaling of abonnement.

Pronamic Pay WP Admin Payments icons
De betalingen pagina in het WordPress admin dashboard met betaalmethode iconen.

Ben je voor je WordPress website ook op zoek naar betaalmethode iconen dan kan het de moeite waard zijn om ook eens een kijkje te nemen in onze iconen / logo’s bibliotheek op GitHub: https://github.com/pronamic/wp-pay-logos. Hier houden we alle iconen en logo’s bij met geoptimaliseerde SVG- en PNG-bestanden.

Ondersteuning voor 3 extensies verwijderd

Naast de verbeteringen van het abonnementensysteem hebben we ook de ondersteuning voor 3 extensies verwijderd. Het gaat om de ondersteuning van de volgende plugins: Event Espresso 3, s2Member en WP eCommerce. Als je gebruik maakt van één van deze plugins dan is actie vereist.

Event Espresso 3

Op 10 februari 2014, bijna 8 jaar geleden, werd de eerste versie van Event Espresso 4 aangekondigd. Daarna werd al snel bekend dat Event Espresso 3 niet meer doorontwikkeld zou worden. Nu we bijna 8 jaar verder zijn, hebben we besloten om de verouderde versie van Event Espresso 3 niet meer te ondersteunen. De integratie is daarom verwijderd in Pronamic Pay versie 8. Gebruik je nog Event Espresso 3, dan is dit het moment om over te stappen naar Event Espresso 4.

s2Member

Vanwege de complexiteit van de s2Member plugin hebben we besloten om de s2Member plugin niet langer te ondersteunen. De s2Member integratie is daarom permanent verwijderd in Pronamic Pay versie 8. Gebruik je nog s2Member, dan is dit het moment om over te stappen naar MemberPress, Restrict Content Pro of Gravity Forms.

WP eCommerce

De makers van de WP eCommerce plugin lijken de plugin te hebben opgegeven. En dat is ook begrijpelijk met de enorme groei van WooCommerce. De WP eCommerce integratie is daarom permanent verwijderd in Pronamic Pay versie 8. Mocht je nog gebruik maken van WP eCommerce, dan is dit het moment om over te stappen naar WooCommerce.

Update naar Pronamic Pay 8.0

Pronamic Pay 8.0 is nu beschikbaar om te downloaden. Maak je gebruik van hetabonnementensysteem van Pronamic Pay? Download en installeer deze nieuwe versie dan snel om direct te profiteren van de verbeteringen.