Pronamic iDEAL 3.8

Pronamic Avatar

We hebben in de eerste maand van dit jaar hard gewerkt aan een nieuwe versie van de Pronamic iDEAL plugin. In deze laatste versie is de ondersteuning voor de Membership 2 en Gravity Forms plugins verbeterd. Daarnaast is de plugin uitgebreid met ondersteuning voor de ING Kassa Compleet oplossing. Ook hebben we de plugin abstracter gemaakt zodat we eenvoudiger nieuwe betalingsgateways kunnen toevoegen. Maar ook om in de toekomst verouderde en vervallen betalingsgateways te verwijderen.

In dit bericht een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen in Pronamic iDEAL 3.8.

Membership 2

De Pronamic iDEAL plugin had in principe al goede ondersteuning voor de Membership plugin van WPMU DEV. De grote update van versie 3.4.4.3 naar 4.0.0.2 en naamswijziging van “Membership” naar “Membership 2” bracht daar helaas verandering in. De WPMU DEV ontwikkelaars hebben in deze versie namelijk het betalingssysteem gewijzigd. Inmiddels hebben we de Pronamic iDEAL daarop aangepast en kunnen Membership 2 gebruikers weer met iDEAL afrekenen.

Membership 2 betalingen instellingen met de Pronamic iDEAL gateways.
Membership 2 Payment instellingen met de Pronamic iDEAL gateways

MemberPress

In oktober 2015 schreef Chris Lema het bericht “The Best WordPress Membership Plugin of 2015“. In dit bericht is te lezen hoe Chris op zoek ging naar de beste WordPress membership plugin. Chris heeft hiervoor 30 WordPress membership getest en een review voor geschreven. Volgens Chris is de MemberPress plugin momenteel de beste WordPress membership plugin. En nu kan de MemberPress plugin ook uitgebreid worden met de iDEAL-betaalmethode. Hiermee is MemberPress ook een zeer interessante oplossing voor de Nederlandse markt.

De MemberPress betalingen instellingen pagina met iDEAL gateway.
De MemberPress betalingen instellingen pagina met iDEAL gateway.

Gravity Forms

Steeds meer betalingsproviders bieden tegenwoordig naast iDEAL ook andere betaalmethodes aan. Zo kun je bijvoorbeeld met de ING Kassa Compleet oplossing naast iDEAL ook betalen met creditcard of overschrijving. De Pronamic iDEAL aansluiting op Gravity Forms was tot op heden voornamelijk gericht op de iDEAL-betaalmethode. In versie 3.8 komt daar verandering in met een nieuwe Gravity Forms veld ‘Betaalmethode’. Met dit veld kunnen bezoekers aangeven met welke betaalmethode zij willen betalen.

Gravity Forms betaalvelden
Gravity Forms betaalvelden

Gravity Forms betaalmethode veld
Gravity Forms betaalmethode veld

Charitable

De Charitable plugin is een vrij nieuwe WordPress plugin gericht op fundraising en crowdfunding. Gebruikers kunnen met deze plugin eenvoudig campagnes opzetten en bezoekers laten doneren. Per campagne kan een doel ingesteld worden en de plugin houdt vervolgens bij hoeveel er per campagne is gedoneerd. In versie 3.8 is ondersteuning voor de Charitable plugin toegevoegd, hiermee zijn alle populaire iDEAL payment providers nu ook te gebruiken in combinatie met Charitable.

De Charitable payment gateways instellingen pagina met iDEAL.
De Charitable payment gateways instellingen pagina met iDEAL.

ING Kassa Compleet

In oktober 2015 lanceerde de ING een kassa-oplossing voor webshop eigenaren. De bank ging hiervoor in zee met Ginger Payments, een payment service provider die vooral qua techniek wil uitblinken. Hierdoor zit de ING Kassa Compleet oplossing technisch gezien goed in elkaar en heeft het veel overeenkomsten met Ginger Payments. Inmiddels is de Pronamic iDEAL plugin uitgebreid met ondersteuning voor ING Kassa Compleet.

Het ING Kassa Compleet dashboard.
Het ING Kassa Compleet dashboard.

Betalingsformulieren bedrag keuze

Vanaf Pronamic iDEAL versie 3.7 is het mogelijk om snel eenvoudige betalingsformulieren op te zetten zonder plugins van derden. Bezoekers konden met deze formulieren een eigen gedefinieerd bedrag afrekenen. Erg handig voor het opzetten van bijvoorbeeld een donatieformulier. In versie 3.8 hebben beheerders nu ook de mogelijkheid om voorgedefinieerde bedragen op te geven. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld snel € 10, € 20, € 5, € 100 of een eigen gedefinieerd bedrag doneren.

Een Pronamic iDEAL betalingsformulier met vaste bedragen keuzes.
Een Pronamic iDEAL betalingsformulier met vaste bedragen keuzes.

Upgrade naar 3.8

De update naar versie 3.8 kan eenvoudig vanuit de WordPress beheeromgeving geïnstalleerd worden. We raden het wel aan om van te voren een backup te maken van je WordPress installatie. We zijn benieuwd wat je van versie 3.8 vindt, laat het ons weten via de reacties.