iDEAL voor Event Espresso 4.6+

Pronamic Avatar

De Pronamic Pay plugin heeft al enige tijd ondersteuning voor de Event Espresso plugin. Met de laatste versies van Event Espresso waren echter enkele problemen ontstaan. Dit kwam doordat de Event Espresso ontwikkelaars het betaalsysteem in versie 4.0 en 4.6 compleet herschreven hebben. Inmiddels is de Pronamic iDEAL plugin hier op aangepast en compatible met de laatste versie van Event Espresso.

Een stukje geschiedenis

In juni 2012 hebben we voor het eerst ondersteuning voor Event Espresso toegevoegd aan de Pronamic iDEAL plugin. En tot op heden werkt deze integratie met versie 3.0 van de Event Espresso plugin goed. Halverwege 2013 begonnen de Event Espresso ontwikkelaars met de ontwikkeling van versie 4.0. In 2014 zijn vervolgens al veel gebruikers overgestapt van versie 3.0 naar versie 4.0. Helaas ondersteunde de Pronamic iDEAL plugin voor vrij lange tijd deze versie niet.

Eind 2014 hebben we echter een update (versie 3.3.0) gelanceerd met ondersteuning voor Event Espresso 4.0. Helaas herschreven de Event Espresso ontwikkelaars kort hierna in versie 4.6 opnieuw het betaalsysteem. Hierdoor moesten we opnieuw de Pronamic iDEAL plugin aanpassen om aan te sluiten op Event Espresso. Inmiddels ondersteunt de Pronamic iDEAL plugin de belangrijkste Event Epsresso versies 3.0, 4.0 en 4.6+.

De Event Espresso ontwikkelaars hebben in de tussentijd zelf ook niet stil gezeten en bieden nu ook een eigen Mollie iDEAL addon aan. Deze addon wordt verkocht voor $ 69,95 (~ € 65,-) en functioneert alleen in combinatie met Event Espresso versie 4.0+. De Pronamic iDEAL plugin is daarmee nog altijd een krachtiger en goedkopere oplossing. Zo ondersteunen we naast Mollie ook alle andere grotere iDEAL payment providers.

Zo bestaat de lijst van payment providers momenteel uit o.a. Buckaroo, ICEPAY, ING, Ingenico/Ogone, Mollie, MultiSafepay, Pay., Rabobank, TargetPay.

Hoe werkt het?

Allereerst zal de Event Espresso plugin geïnstalleerd en geconfigureerd moeten worden. Vervolgens kan de Pronamic iDEAL plugin via de WordPress admin omgeving geïnstalleerd worden. Hiervoor ga je naar “WordPress admin » Plugins » Nieuwe plugin” en zoek je via het zoekveld naar “Pronamic iDEAL”. Door te klikken op de “Nu installeren” button is de Pronamic iDEAL plugin binnen enkele seconden te installeren.

De Pronamic iDEAL plugin is eenvoudig te installeren via de WordPress admin omgeving.
De Pronamic iDEAL plugin is eenvoudig te installeren via de WordPress admin omgeving.

Na het installeren en activeren van deze plugins zijn de WordPress admin menu items “Event Espresso” en “iDEAL” zichtbaar. Via “iDEAL » Configuraties” kan vervolgens een nieuwe betalingsgateway configuratie toegevoegd worden. Hier geef je vervolgens aan van welke iDEAL payment provider je gebruikt maakt en voer je de benodigde gegevens van je payment provider in. Vaak is dit een kwestie van een aantal gegevens van je payment provider kopiëren en plakken.

Zodra de betalingsgateway configuratie correct is geconfigureerd kan via de “WordPress admin » Event Espresso » Payment Methods” pagina de “Pronamic” betaalmethode geactiveerd worden. Na het activeren van deze betaalmethode kan de naam gewijzigd worden naar bijvoorbeeld “iDEAL”. Ook zal de eerder aangemaakte betalingsgateway configuratie geselecteerd moeten worden. Daarnaast kunnen nog een aantal andere zaken geconfigureerd worden zoals de afbeeldingen die getoond wordt op de afrekenen pagina.

Event Espresso iDEAL instellingen

Vervolgens zullen bezoekers van je website ook hun evenement tickets kunnen afrekenen met iDEAL. In onderstaande afbeelding is te zien hoe dit er uit ziet.

Event Espresso registration checkout iDEAL

We hopen dat het hiermee voor de Nederlandse markt nog eenvoudiger wordt om online evenement tickets te verkopen. We zijn benieuwd naar wat jullie er van vinden en staan uiteraard open voor meer verbetersuggesties. Laat daarom gerust een reactie achter of volg ons op Twitter of Facebook.